Misschien komt dit scenario je bekend voor.

Je bent aan het surfen op internet en komt op een site terecht waarbij in de zoekbalk staat: Niet veilig. Als je erop klikt staat er:

Je verbinding met deze site is niet beveiligd. Geef geen gevoelige gegevens op op deze site (zoals wachtwoorden of creditcards) want deze kunnen worden gestolen door cybercriminelen.

Oef, dat voelt niet optimaal. Sommige internetbrowsers, zoals Safari en Google Chrome, geven zo’n melding aan de sitebezoeker wanneer het siteverkeer niet SSL-versleuteld is.

Is jouw siteverkeer al beveiligd?

Sinds de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het officieel verplicht voor bedrijven om gegevens die via de website worden verstuurd, bijvoorbeeld via contactformulieren en betaalsystemen, te versleutelen.

En aangezien zo’n beetje de helft van het internetverkeer via Google Chrome verloopt, is het ook voor de betrouwbaarheid van je bedrijf belangrijk om die beveiligde verbinding aan je bezoekers te garanderen. Bovendien geeft Google de voorkeur aan sites met een SSL-versleuteling, en kan het dus een betere ranking opleveren in de zoekmachine.

Dit beveiligen gebeurt met een zogeheten SSL-certificaat, dat vaak al inbegrepen zit in WordPress-hostingpakketten. Dit certificaat moet nog wel even handmatig worden geactiveerd – iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.

En dat is jammer, want dit kan het vertrouwen van je website, en dus je bedrijf of organisatie, schaden.

Met een geactiveerd SSL-certificaat straal je vertrouwen uit bij websitebezoekers en garandeer je een veilige verbinding. Share on X

De oplossing!

Via je hostingprovider kun je het SSL-certificaat bestellen of checken of je er al een hebt. De laatste stap is het activeren van de encryptie door in je WordPress back-end het begin van je domeinnaam van http naar https te veranderen.

Soms kan het gebeuren dat nog niet alle inhoud van de website over https wordt geladen. In zo’n geval kun je met de plugin Really Simple SSL de resterende onveilige content beveiligen. Het is wel aan te raden om van tevoren een backup te maken van je site.