Goede foto’s voor een goed verhaal

Of je nu een blogpost aan het schrijven bent of je website of folder aantrekkelijker wil maken, goede foto’s zijn onmisbaar om de aandacht van je publiek te trekken en sfeer te geven aan je content. Fotowebsites zoals Shutterstock en Adobe Stock bieden honderden miljoenen professionele foto’s aan, en het aanbod groeit met de dag.

Gratis auteursrechtvrije foto’s voor commercieel gebruik

Professionele foto’s van dit soort websites zijn vaak prijzig, en vaak is een maandabonnement vereist. Gelukkig zijn er verschillende websites met een groot aanbod mooie foto’s die je gratis, en zonder vermelding van de auteur, kunt gebruiken, ook commercieel. Om je te helpen de perfecte afbeelding voor je project te vinden, zet ik mijn 4 favoriete websites voor gratis stockfoto’s op een rijtje, en geef ik je tips om effectief te zoeken naar het perfecte kiekje.

Dit zijn de 4 beste websites met prachtige rechtenvrije foto's voor commercieel gebruik. Share on X

1. Pixabay


Op Pixabay staan meer dan een miljoen foto’s, illustraties en video’s. Je kunt filteren op het type bestand, de oriëntatie van de afbeelding (horizontaal of verticaal), de minimale afmetingen, en zelfs op kleur. Zo kun je passende foto’s voor je ontwerpen vinden die goed overeenkomen met je huisstijl. Ook is het mogelijk om gericht naar foto’s met een transparante achtergrond te zoeken.

2. Pexels

Voor wie aan Pixabay nog niet genoeg heeft is er Pexels, met enkele honderdduizenden gratis stockfoto’s die dagelijks worden aangevuld. Ook het video-aanbod van Pexels is vrij groot en van goede kwaliteit.3. Unplash

Unplash is een bibliotheek met ruim een miljoen gratis foto’s, gemaakt door een community van zo’n 160 duizend fotografen. De focus ligt veelal op natuur, maar ook op kunstzinnige afbeeldingen en foto’s in zeer specifieke collecties zoals ‘October Afternoon’ en ‘Rainy Days’.

4. Adobe Stock

Hoewel Adobe Stock in principe niet gratis is, kun je de eerste 10 foto’s kosteloos downloaden door een gratis maandabonnement te starten. Zo heb je keuze uit meer dan 300 miljoen afbeeldingen en video’s. Zeg je dit abonnement binnen een maand op, dan stopt het abonnement en betaal je dus niets.

5. Bonustip!

Voor een uitgebreid overzicht van rechtenvrije afbeeldingen kun je op Google ‘geavanceerd zoeken naar afbeeldingen’. In het tekstvak ‘al deze woorden’ typ je in waar je naar zoekt, en bij ‘Gebruiksrechten’ selecteer je het licentietype, bijvoorbeeld ‘onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel’. Zo vind je gemakkelijk wat je zoekt. Vergeet niet om per foto wel even de precieze voorwaarden voor hergebruik te checken, en of de licentie legitiem is. Soms is het bijvoorbeeld verplicht de naam van de auteur te vermelden.